Mättande matlådor – här är ingredienserna som gör skillnad

10 sep, 2024
mättande och nyttiga matlådor
Känner du dig ofta hungrig under arbetsdagen behöver du se till att ladda upp med både mellanmål och en rejält mättande matlåda. Det finns även en hel del enkla knep att ta till som gör att mättnadskänslan håller i sig längre.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Är det bra eller dåligt att värma maten i mikron? Här får du svaretBrand logo
Är det bra eller dåligt att värma maten i mikron? Här får du svaret

Att äta sig ordentligt mätt vid sina huvudmåltider är ett av de mest grundläggande tipsen för att hålla energin uppe och sötsuget i schack. Men om man inte tänker till är det lätt att man står där med en lite för klen lunchlåda, och så slår dippen och sötsuget till några timmar senare.

Därför bad vi dietisten Johanna Andersson från bloggen Dietistens val på MåBra om sina bästa tips på hur man skapar en riktigt mättande matlåda. Här är fem råd som gör stor skillnad:

1. Grova grönsaker

Det bästa vi kan göra, för både hälsan och mättnadskänslan är att öka intaget av grova grönsaker, tipsar Johanna Andersson. Det bidrar med mycket näring och fibrer – och framförallt volym. Morot, broccoli, blomkål och vitkål är exempel på grova grönsaker.

Annons

2. Välj fullkorn

Ett annat grundläggande råd är att i första hand välja fullkornsvarianter av kolhydrater som pasta, ris, osv. Det ger ett jämnare blodsocker och gör också att maten blir mer mättande än om för stort fokus läggs på snabba kolhydrater, råder Johanna.

3. Proteinboosta

Protein är en annan viktig ingrediens för mättnad och en jämnare energinivå. Många kvinnor äter generellt för lite protein, men det är viktigt för uppbyggnad och bibehållande av muskler. Sikta på minst 20 gram protein per måltid, blanda vegetariska och animaliska proteinkällor.

Bra källor till vegetarisk protein är exempelvis ost och andra mejeriprodukter, bönor och andra baljväxter, gryn och nötter.

När det gäller animaliskt protein, välj gärna kött från så goda förhållanden du kan, samt prioritera fisk och kyckling framför rött kött.

4. Nyttiga fetter

Sist men inte minst – glöm inte fettet! Är du stillasittande kanske du inte behöver så mycket, rör du på dig mycket behöver du mer. Avokado, olivolja, frön och nötter är bra, hälsosamma källor till fett.

5. Lägg upp på tallrik

Ett annat knep för att för att måltiden ska bli trevligare och du äta mer medvetet. är att lägga upp maten på en tallrik. Det hjälper kroppen i mättnadsregleringen, tipsar Johanna Andersson.

Annons